spacer spacer spacer
spacer spacer spacer
spacer Esther Jacobs spacer
spacer spacer spacer
spacer
spacer Wie ben ik? Visie Diensten? Klanten? Samenwerking Bibliotheek Links Contact spacer spacer “Te leven is een gunst,             weten hoe een kunst.” - Toon Hermans
spacer
spacer spacer spacer
spacer
 

visie


Binnen organisaties begeleid ik processen die leiden naar meer persoonlijke kracht én verbinding tussen medewerkers. Ik probeer allereerst aan te sluiten bij de ontwikkelingsfase waarin de persoon of de groep waarmee ik aan de slag ga, zich bevindt. Dat is niet altijd eenvoudig omdat de eisen die mensen aan zichzelf of aan hun omgeving stellen vaak leiden tot het groter, kleiner of ingewikkelder maken van de werkelijkheid. Daar zijn mensen heel goed in.

voorbij het oordeel, de schaamte, schuld en angst

De kracht zit echter bij dat wat er nu is. Het is voor mij de kunst om mensen daar eerst bewust van te maken. Daarvoor is het nodig om voorbij oordelen, schaamte, angst en schuld te gaan; menselijke gevoelens die ons weghouden bij het oorspronkelijke, waar plezier en kracht, maar ook verdriet en pijn te ervaren zijn. Ik ben dan ook vooral nieuwsgierig naar de mens achter de functionaris. Daar begint voor mij het echte werken. Door helder te zien wat er is – en dit ook te benoemen en door te weten waar mensen naartoe willen, houd ik koers tijdens het hele proces.

scout

Stap voor stap neem ik mensen mee in het realiseren van hun eigen wensen. Dat doe ik door in elk proces één stap voor de ander(en) uit te lopen of er vanuit een hoger niveau naar te kijken. Ik zie mezelf dan ook graag als ‘scout’ om de weg te verkennen. Naast het aangeven van de richting, probeer ik de weerstanden of blokkades die er optreden bloot te leggen. Afhankelijk van de personen die ik begeleid, kies ik een praktisch of beschouwend perspectief om de beweging bij de ander op gang te brengen. Die dient natuurlijk de ‘hobbel’ te nemen en niet ik. Het blijft altijd een uitnodiging om de ander in vrijheid het proces zelf te laten volgen.

waarden

Het aangaan van de uitdagingen die werk en leven ons voortdurend voorspiegelen, is een hele klus. Veranderingen zijn zo ongeveer de enige constante in deze snel veranderende wereld. Door de jaren heen is mij één ervaring onveranderlijk dierbaar geworden: het werken vanuit de stilte. Deze manier van werken erken ik als mijn grondhouding van waaruit ik elk proces start. Het biedt mij de mogelijkheid in het nú contact te maken met alles wat er is in de situatie. Liefde, respect en vrijheid zijn waarden die ik onveranderlijk kan blijven ervaren ongeacht de situatie die zich voordoet. Zij stellen mij instaat mijn werk in de volheid van mijn eigen kracht uit te voeren.

spacer
spacer spacer spacer
  drs. Esther Jacobs | Rijksweg 112a | 6581 ER Malden | Telefoon 06-19806706 | E-mail info@estherjacobs.com  LinkedIn                   Privacyverklaring